2010. december 8., szerda

Mikulás keksz

A szombati lánybulira így Mikulás közeledtével egy különleges meglepetéssel szerettem volna kedveskedni a lányoknak. A terv fokozatosan állt össze a fejemben. Első lépésben kipróbáltam egy úgy kreatív technikát a süthető gyurmát. Be kell vallanom, nekem évek óta gyengém a piros-fehér összeállítás és amikor megpillantottam ezeket a helyes kis mütyüröket a Praktika magazinban, akkor kitaláltam: ez lesz az idei Mikulás projekt. Mert kézzel készül (na meg szívvel-lélekkel), mert kedves és mert nekem nagyon nagy örömet okoz készíteni! A díszítés tehát adott volt. És igen, a gombhoz passzintottam a kabátot! Ugyanis amikor a kis gyurma díszek készen voltak akkor jött az ötlet, hogy egy adag kekszet befőttesüvegekbe rakok, és a tetejére rakom a helyes kis díszeket. Ha az adott az ötlet, akkor már csak a kivitelezés marad hátra!

Hozzávalók

15 dkg liszt
 5 dkg cukor
10 dkg vaj/margarin
vanília aroma
őrölt gyömbér (vagy fahéj, vagy mézeskalácsfűszer)
1 tojás sárgája


A keksz elkészítése elég egyszerű. Mivel ez egy omlós tészta jó ha minden alapanyag hideg. Én az alapanyagok kimérésével kezdek és gyakran készítek egyből dupla adagot, mert igen gyorsan el tud fogyni a kész keksz. Miután kimértem minden hozzávalót a vajat kis kockákra vágom, mert így könnyebb lesz kézzel összeállítani a tésztát. Ha a vajat vagy margarint nem vettem ki korábban (és általában nem szoktam) akkor az egész műveletet a margarin kiméréssel és felkockázással kezdem, és amíg a többi alapanyagot előkészítem van ideje átmelegedni annyira, hogy már könnyű legyen vele dolgozni. A lisztet a keverőtálba öntöm és mellé öntöm a cukrot (vagy édesítőszert). Ilyenkor szoktam eldönteni, hogy milyen ízesítésű kekszet szeretnék, attól függően teszem bele a gyömbért, a fahéjat vagy a mézeskalács fűszerkeveréket. Tulajdonképpen bármit tehetünk hozzá, amihez csak kedvünk van. Elvileg egy teáskanálnyit de én most már, hogy évek óta rendszeres készítem már bátrabban fűszerezem. Ja igen, még tehetünk mellé egy kis ánizst is de én azt nem kedvelem, ezért ettől el szoktam tekinteni. Hozzáadok még egy kupaknyi vagy teáskanálnyi vanília aromát és a tojás sárgáját. Ezután rádobálom a vaj vagy margarin kockákat és feltűrt ingujjal nekiesek, hogy összegyurmázzam a tésztát. A tészta kb. egy 10-15 perc alatt gyönyörűen összeáll és egy helyes kis cipó formálható belőle. Ez én zacskóba teszem és mehet is a hűtőszekrénybe egy fél órára legalább. Azért is jó ez a tészta, mert korábban meg lehet csinálni hiszen a szaggatással is el lehet játszani. Ha gyorsítani akarunk, akkor pedig betehetjük a mélyhűtőbe is a tésztát. Ilyenkor esetleg jut idő arra, hogy a tojásfehérjéből és porcukorból mázas készítsünk a díszítéshez.
Ha a tésztán kellőképpen lehűlt, akkor kivesszük a hűtőből és kinyújtjuk mondjuk fél centi vastagságúra. Arra figyelni kell, hogy nem nőnek meg a kekszek sütés közben inkább csak pirulnak, tehát ne nyújtsuk nagyon vékonyra mert akkor szárazra süthetjük őket. Miután kinyújtottuk különböző kiszúró formákkal kiszaggatjuk a tésztát és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket. Az alakzatok közötti távolság nem kell hogy túl nagy legyen, mert nem nőnek, durván egy ujjnyi távolság bőven elég.
A kekszeket 200 fokon 8-10 percig kell sütni.

Ha mázzal díszítjük, akkor úgy néz ki mint ebben a régi Tina konyha számban - ez a kép nagyban motivált a sütemény első elkészítésekor. És amikor a kóstolás is megtörtént bekerült a klasszikus karácsonyi receptjeim közé és immár 3 éve mindig készül ilyen az ünnepek közeledtével!

2 megjegyzés:

  1. Lehet, hogy szelektív volt a tudatom, mert egyből a kekszekre fókuszáltam:), de tény, hogy valamiért nem jutott el az agyamig, hogy a díszítés is hendméd:) Akkor így meg extra gratula:). Én beleszerelemsedtem ám ebbe a díszítésbe:). /egyik fotózásnál is visszaköszön majd. Nemsokára megláthatod:)

    VálaszTörlés
  2. Hát a keksz volt a lényeg! De ugye a "külsőn át vezet az út a belsőig"!!! Bár látom, te csak a "belsőre" fókuszálsz! :)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails